Pavaizduoti 2023 skaičiai

Siekdamos sudaryti galimybes gyventojams ugdyti medijų ir informacinio raštingumo kompetencijas, Lietuvos bibliotekos šiemet taikė įvairias priemones – organizuoti gyvai ir nuotoliniu būdu vykę mokymai, sukurti ir transliuoti informaciniai reklaminiai klipai radijo stotyse ir televizijoje, rengti konkursai ir viktorinos socialiniuose tinkluose. Vien per Pasaulinę medijų ir informacinio raštingumo savaitę surengta apie 300 renginių, juose dalyvavo ir nuotolines transliacijas stebėjo keliolika tūkstančių žmonių.

„Medijų ir informacinis raštingumas yra vienas svarbiausių šiuolaikinio žmogaus įgūdžių. Mokėti atskirti faktus ir melagienas, išvengti trolių fabriko taikiklio, kritiškai vertinti socialiniuose tinkluose pateikiamą informaciją – tai kompetencijos, kurios būtinos kiekvienam. Džiaugiuosi, kad per 2023-uosius metus visuomenė šių įgūdžių buvo mokoma panaudojant įvairiausias priemones“, – sako Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos direktorė dr. Laura Juchnevič, viena iš programą įgyvendinančių bibliotekų vadovių.

2023 m. sukurta ši interneto svetainė, kurioje patalpinta Medijų ir informacinio raštingumo programa ir metodika, taip pat svetainė pildyta nauja vaizdine ir rašytine informacija, pranešimais spaudai apie programos veiklas, patalpintas atnaujintas programos stiliaus vadovas, pristatytos galimybės regos sutrikimų turintiems žmonėms. Programai šiemet sugalvota nauja santrumpa – MIRKT, kuri gali būti iššifruojama kaip „Medijų ir informacinio raštingumo kompetencijų tobulinimas”, arba suprantama kaip žaismingas mirktelėjimas. Be to, šiemet visoje Lietuvoje suformuoti regioniniai konsultantų tinklai, kuriems pavesta stiprinti gyventojų medijų ir informacinio raštingumo kompetencijas.

Įgyvendinant MIRKT programos komunikacijos kampaniją, parengti informaciniai filmukai „Pažink medijas su Klaudija“, kuriuose profesionali aktorė imituodama laidos vedėją su keturiais ekspertais kalbasi apie melagienas, dezinformaciją ir kitus socialiniuose tinkluose laukiančius iššūkius. Populiarinant šiuos filmukus ir visą MIRKT programą, parengti trys dešimties, penkiolikos ir trisdešimties sekundžių reklaminiai filmukai, kurie 2023 m. rudenį rodyti LRT televizijoje, taip pat LRT Mediatekoje. Taip pat paruošti reklaminiai garso įrašai, kurie vasarą buvo transliuoti dvejose radijo stotyse. Socialinių tinklų sekėjai naujienas apie MIRKT programą galėjo stebėti sukurtose  socialinių tinklų Facebook ir Instagram paskyrose, kuriose reguliariai buvo rašoma apie medijų ir informacinio raštingumo svarbą, organizuojami konkursai ir viktorinos.

Pernai Lietuvos viešąsias bibliotekas pasiekęs kritinį mąstymą ugdantis stalo žaidimas „Populistas“, kuriame reikia analizuoti žinomų pasaulio ir Lietuvos asmenybių citatas, nustatant logines klaidas, nepagrįstus teiginius, tampa vis populiaresnis tarp bibliotekų lankytojų, kolegijų, jaunimo centrų. Žaidimą išbandę negaili gerų žodžių ir tikina, kad jis padeda atpažinti socialinėse medijose bei dalyje žiniasklaidos priemonių platinamas melagienas, skatina atidžiai vertinti viešai skelbiamą informaciją.

„Žaidimas „Populistas“ yra smagus būdas lavinti kritinį mąstymą. Jis skatina mokytis atskirti dezinformaciją ir kartu ieškoti argumentų“, – įspūdžiais dalinosi patyręs skautas Augustas, kartu su kitais bičiuliais išbandęs šį žaidimą lapkritį skautams skirto reginio metu. Šiemet žaidimas pritaikytas ir regos sutrikimų turintiems žmonėms – ruošiant patobulintą žaidimo versiją aktyviai bendradarbiauta su Lietuvos audiosensorine biblioteka. Žaidimą galima rasti visose viešosiose Lietuvos bibliotekose, o žaidimo iniciatorė Šiaulių apskrities Povilo Viešinskio viešoji biblioteka šį žaidimą neatlygintinai perduoda juo susidomėjusioms organizacijoms – kolegijoms, jaunimo centrams, rengia kvalifikacinius mokymus bibliotekų specialistams, jaunimo darbuotojams, mokytojams, kuriuose paaiškina, kaip integruoti žaidimą į savo veiklas.

Įgyvendinant visoje Lietuvoje vykstančias MIRKT programos veiklas dalyvauja apskričių ir savivaldybių viešosios bibliotekos, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos bibliotekininkų draugija ir asociacijos, prisideda akademinės bibliotekos bei nevyriausybinės organizacijos. Programą finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Parengė Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka